Geld besparen door uit te geven

Content Marketing is de hype voorbij, werd recent op een seminar betoogd. Het is niet langer een modewoord, maar het is DE manier om met je relaties te communiceren. Tijdens de zegetocht van de afgelopen jaren, was de strijdkreet: ‘Content is King’. Maar goede marketeers worden al een halve eeuw grootgebracht met het adagium: ‘Klant is Koning’. Die twee standpunten leken te gaan uitmonden in een bloedige strijd om de troon. Gelukkig blijken ze ook goed verenigbaar. Als je de klant als koning wilt behandelen, serveer je hem uitsluitend koninklijke content. Alleen maar zaken die raken – die relevant zijn voor degene die jij op de troon hebt gezet. Wees koningsgezind of in dit geval: klantgericht! Als resultaat zal koning klant jou ook goed gezind zijn!

Dat is precies waar het bij (Content) Marketing om draait:

Maak jezelf relevant voor de klant, dan ontstaat een hechte band!

De eerste en meest duidelijke definitie van marketing, die ik lang geleden leerde, luidde: “Satisfying customer needs at a profit”. Zo simpel kan het zijn. Ook bij content marketing. Gewoon voldoen aan de klantbehoefte. Biedt content (foto’s, tekst, video, podcasts, whitepapers etc.) aan, waar de klant naar uitkijkt, waar hij of zij zich op zou willen abonneren, wat gegevens voor wil prijsgeven of zelfs voor wil betalen. Dan stap je als leverancier in de rol van uitgever en bespaar je op allerlei onnodige communicatiekosten.

Vertroetel jouw (potentiële) klanten dus met relevante informatie. Vergeet onderhand deel twee van de definitie niet: ‘at a profit’; tenzij je filantroop of altruïst bent, wil je er uiteindelijk zelf ook een koningsmaal aan verdienen. Het moet dus wel gebaseerd zijn op jouw eigen strategie en daardoor doelgericht zijn. Het samen laten vallen van die twee belangen (relevant voor koning klant én voor jouw organisatie) is verheven tot de kunst van content marketing.

Alle bedrijven worden uitgevers – van hun eigen content

De juiste timing en dosering zijn cruciaal. Niet alles direct weggeven dus. Dat is niet alleen om het spannend te maken, maar ook gewoon omdat het behapbaar moet blijven voor de ontvangers. Het is daarbij van belang, goed vast te stellen wie die beoogde ontvangers zijn. Wie kroon jij tot koning klant? Op welke segmenten en personas richt jij de content? Wat zijn hun interesses en voorkeursmedia?

De andere kneep zit ‘em in het hergebruik. Bij communicatie zeggen we vaak dat de kracht in de herhaling zit. Bij content marketing gaat het erom dat u de hapklare brokjes content in verschillende vormen, via de best passende kanalen aanbiedt. Dus niet simpelweg een boodschap erin proberen te rammen, door het verhaal als een reclamespot steeds maar weer te blijven uitsturen. Neen, we gaan onze boodschap creatief hergebruiken, zodat de klant het op zijn eigen wijze kan adopteren. Het recyclen van de content is ook een vorm van duurzaamheid. Minder verspilling en minder irritatie dus. Dat is de klantgerichtheid waar we naar streven: Harmonie in de monarchie, zodat koning klant volkomen content is.

Er komt natuurlijk veel meer kijken bij een goed doordachte Content Marketing aanpak. Wil je meer informatie, een helpende hand of wat extra hersens? Neem dan contact op via het formulier op de contactpagina:

Lees ook de andere blogs van SUSTRAIN SUPPORT:

Of lees meer over de duurzame uitgangspunten van SUSTRAIN SUPPORT.

Geef een reactie